Izaberite stranicu

Begečki povrtari poznati su širom Evrope i Balkana po proizvodnji šargarepe koja zbog blizine Dunava, ali i višedecenijskog iskustva proizvođača i mašina koje oni poseduju, ima visok kvalitet i prinos, a koja zadovoljava ukus širokog tržišta. Zato i nije čudo što se veliki broj gazdinstava iz ovoga kraja upravo bavi proizvodnjom ove kulture. Ali, iako konkuretnost među proizvođačima nije mala, potražnja šargarepe na tržištu sve je veća. A, pored svega toga i sam izbor hibrida, u zavisnosti od vremena setve, presudan je za dobar i kvalitetan prinos.

Kompanija Holland Angro u svojoj ponudi ima širok spektar hibrida koji se gaje u ovom kraju, od kojih se izdvajaju dva koja su namenjena ranoj proizvodnji, a to su Presto i Octavo.

Mirko Pekar proizvodnjom šargarepe bavi se od 1999. godine, a trenutno ima 70 hektara pod šargarepom. Kako sam kaže, u početku su povećavali količinu semena, ubacivali su hibride, dok se nisu uverili u njihovu prednost. Na početku je radio Presto, Maestro i Bolero. Sada se iskristalo: Presto – to je rana mrkva, kaže Mirko.

Filip Ilić iz kompanije Holland Angro nam je potvrdio da je reč o najranijoj šargarepi, sa vegetacijom od 85 dana. Velika joj je otpornost na pucanje, krupnoće 20-22 cm, sa prečnikom 3,5 cm.

„Ona se sadi u dvorede, a razmak je između 8-10 cm, zavisno kako ko ima sejalicu. U redu smo sejali od 2 do 2,4 cm što znači po hektaru od milion do miliontristahiljada biljaka. Može da se ostvari od 40 do 60 tona. Kako vegetacija prolazi, tako šargarepa postaje sve teža i onda očekujemo prinos od nekih 60 tona“, navodi Filip.

Proizvodnja šargarepe - © Agromedia

Prema njegovim rečima, najbitniji su dobra priprema zemljišta, da se bankovi spreme kako treba, da se šargarepa posadi na idealnu dubinu kako glava ne bi virila i kako bi cela šargarepa mogla da bude narandžasta.

Sa druge strane Jovan Vasić, proizvođač šargarepe iz Begeča radi veće količine već 20 godina, a sada obrađuje oko 40 hektara.

„Bilo je tu i drugih hibrida ali su se ovi pokazali kao najbolji za ovo naše podneblje i zemljište. Presto kao rana šargarepa koja najpre stiže, a posle toga ide Octavo“, navodi Jovan.

Prema Filipovim rečima, Octavo je najujednačenija šargarepa u portfoliju kompanije Holland Angro. Prosečna veličina je od 18 cm do 20 cm, sa prečnikom od 2,5 cm do 3,5 cm. Radi se za letnju proizvodnju jer je jako ujednačena.

Proizvodnja šargarepe - © Agromedia

Šta proizvođači šargarepe kažu o kompaniji Holland Angro?

Mirko Pekar ističe da sa ovom kompanijom radi već godinama. „Oni uvek izlaze u susret, i što se tiče plaćanja, i što se tiče nabavke semena. Na primer, ako ih sutra zovem i tražim 10 miliona zrna – to je sutra sigurno tu, a plus što su im hibridi ekstra“, zadovoljno kaže Mirko.

Jovan je, takođe, zadovoljan saradnjom. Kaže da su u pitanju dobri ljudi, korektni i da je poštena saradnja na obostrano zadovoljstvo, što je i najbitnije.

Sagovornici:
Mirko Pekar, proizvođač šargarepe
Jovan Vasić, proizvođač šargarepe
Filip Ilić, Holland Angro