Izaberite stranicu

Nekada je upotreba patlidžana bila svedena na minimum. Danas se navike potrošača menjaju, pa tako ovo povrće, koje se nekada prodavalo samo tokom jeseni za pravljenje zimnice, sada se proizvodi i troši tokom cele godine. Međutim, da bi se te potrebe potrošača zadovoljile, veoma je važan i odabir kvalitetnog hibrida.

Prema rečima Saše Bocića, proizvođača iz sela Skobalj, sorta Aragon donosi veliku težinu po hektaru i zato su se odlučili baš za nju.

„Aragon ima lepšu boju od drugih, nema bodlje, brže se bere i najverovatnije zbog te boje više se proda u odnosu na druge. Aragon skoro i da nema seme, te se kupac pre opredeli da kupi ovu sortu“, kaže Saša.

Kako sam navodi, prošle godine je imao Aragon i još jednu sortu, ali je prvo prodao Aragon i to je bio razlog što je odlučio da gaji samo njega.

Na samom početku proizvodnje, pored dobrog plasmana na tržište, za jednog povrtara veoma je važno da zna i da li je uzgoj neke kulture zahtevan i kolika su ulaganja. Sa patlidžanima kompanije Holland Angro upotreba zaštite svodi se na minimum, a prinos se povećava.

Patlidžan koji morate da upoznate: Otporan na bolesti i donosi visok prinos - © Agromedia

„Sa Aragonom očekujem prihod oko 7,5 vagona po hektaru. To sam siguran da može da rodi. Kao i sve druge kuture, kad treba da ga navodnjavaš daš mu vodu, ali što se tiče bolesti on je otporan. Treba dva puta treniranje i to je to. Otporan je na bolesti što je najvažnije za nas“, kaže Saša.

Pored Aragona, kompanija Holland Angro u svom asortimanu ima i neke druge hibride patlidžana, koje su se do sada odlično pokazale na tržištu, a kako bi postali što konkurentniji, ova kompanija pomaže proizvođačima, kako u odabiru hibrida tako i u procesu proizvodnje.

„Što se patlidžana tiče imamo više hibrida u ponudi. Ovde imamo 3 koja možemo da vidimo i još jedan koji ne možemo da vidimo, Vernal od semenske kuće Vilmorin, a ovo što možemo da vidimo ovde, to je Aragon, Tudela i Robi“, kaže Katarina Bjelivuk, iz kompanije Holland Angro.

Patlidžan koji morate da upoznate: Otporan na bolesti i donosi visok prinos - © Agromedia

Prema njenim rečima, Aragon je patlidžan koji ima karakteristike slične kao i svi drugi, a ono što ga izdvaja od ostalih je to što je znantno izdržljiviji na stresne vremenske uslove, posebno na visoke temperature i zametanje plodova je 100% sigurno, a uvek održava lepu tamno plavu boju.

„Što se drugih hibrida tiče, imamo nešto novo, a to su Tudela i Robi. Tudela ima oblik patlidžana koji se odavno radi u Evropi i koji je izuzetan za preradu. Kod nas je zaživeo i domaćice ga rado kupuju za pripremu ajvara, zimnice i ostalo”, kaže Katarina.

Što se Robija tiče, to je proizvod semenske kuće Vilmorin. On je pre par godina dobio nagradu za inovativnost, što može da se i vidi po njemu. Jako je atraktivan i može odlično da posluži za svežu pripremu, za punjenje, za pohovanje“, kaže Katarina.

Patlidžan koji morate da upoznate: Otporan na bolesti i donosi visok prinos - © Agromedia

Prema njenim rečima, imaju jako dobru saradnju sa proizvođačima, stalno su prisutni na terenu i trude se da im pomognu, kako pri izboru hibrida tako i pri samom procesu proizvodnje.

Sagovornici:
Saša Bocić, selo Skobalj
Katarina Bjelivuk, Holland Angro