Izaberite stranicu

U godinama kada više koristimo paradajz iz uvoza nego onaj iz domaće proizvodnje, mnogim povrtarima je teško da pronađu hibrid koji vredi sejati. Ipak, o paradajzu RED MACHINE ili na srpskom crvena mašina kompanije Holland Angro dovoljno govore njegove izvandredne karakteristike.

„Hibrid pre svega krasi ujednačenost. Srednje-rani je po vegetaciji, odnosno po brzini sazrevanja. Jaka čvrstoća, kao i solidna krupnoća što naravno, zavisi i od proizvođača: koliko ulaže u prihranu i samu tehnologiju proizvodnje. Ukus je savršen. Može da se radi uz potporu u špaliru, a može da se radi totalno kao „ležak“, što kažu proizvođači“, kaže Katarina Bjelivuk, iz kompanije Holland Angro.

Hibrid RED MACHINE - paradajz vrhunskog ukusa za svakog kupcar - © Agromedia

Prema njenim rečima, paradajz ima malo veću lisnu masnu i daje malo viši po habitusu, što u krajnjoj liniji obezbeđuje dobru pokrivenost plodova da ne bi došlo do oštećenja, odnosno ožegotina od sunca. Takođe, prilično je otporan na bolesti, a u odnosu na starije hibride ima i otpornost na nematode.

„Za kratko vreme je osvojio srca naših proizvođača koji rade rade paradajz na otvorenom polju“, kaže Katarina.

Pored izuzetno ukusnog ploda hibrida RED MACHINE koji potrošači umeju da prepoznaju na tržištu, ovaj paradajz karakteriše i dodatni, septembarski rod. A on mu dođe, kako naš sagovornik kaže, i više nego potrebna treća plata.

Hibrid RED MACHINE - paradajz vrhunskog ukusa za svakog kupca - © Agromedia

„Ti niski paradajzi ostvare prvi rod i kada se on izbere ponovo kreće vegetacija, ponovo olista i ponovo zaveže, tako da će biti dosta ploda i u septembru na tom ranom paradajzu”, tvrdi Grujica Stojanović, proizvođač paradajza iz Bresnog polja.

Prema njegovim rečima, oni opstaju samo zato što gaje hibride koji su ukusni. Sa jedne strane trgovca interesuje trajnost, a krajnjeg korisnika – ukus.

„Ukus RED MACHINE-a mogu da uporedim sa Pink paradajzom, mada je čak i lepši za jelo od njega i zbog toga to i prolazi na tržištu”, zaključuje Grujica.

Ipak, pre nego što se upuste u dodatna ulaganja u setvu novih hibrida, mnogi odgajivači paradajza bi želeli da znaju da li se ta proizvodnja na kraju isplati. A kako naši sagovornici tvrde sa kvalitetnim i otpornim hibridom paradajza RED MACHINE ulaganja sigurno ne mogu biti uzaludna.

Hibrid RED MACHINE - paradajz vrhunskog ukusa za svakog kupca - © Agromedia

„Ja ga ne bih sadio da nemam po struku 10-15 kg. Forsira se i sa vodom i sa đubrivima, ali kilaža sve to vrati i isplati se. Rod je kvalitetan i ukusan za jelo. Ukus, čvrstina i trajnost su na visokom nivou”, zadovoljno kaže Veroljub Đonić, proizvođač paradajza iz Bresnog polja.

Sagovornici:
Katarina Bjelivuk, Holland Angro
Grujica Stojanović, proizvođač paradajza iz Bresnog polja
Veroljub Đonić, proizvođač paradajza iz Bresnog polja