Izaberite stranicu

Plavi paradajz ili patlidžan sve češće obogaćuje naše trpeze. Ovo visokohranljivo, a niskokalorično povrće moguće je spremiti na mnogo načina. Ko kaže da se ajvar pravi samo od paprike? Zbog svega toga i poljoprivrednici trljaju šake, pa ga sve više gaje.

Hibrid patlidžana Aragon F1 - © Holland Angro

Patlidžan potiče iz Indije i Šri Lanke, gde je uzgajan još pre 3.000 godina, a prvi put je kultivisan u Kini u 5. veku pre nove ere. Još tada je korišćen i kao lek u narodnoj medicini.

Patlidžan je odličan izvor kalijuma, koji zajedno sa natrijumom reguliše količinu tečnosti u telu i poboljšava rad srca, a sadrži i magnezijum, mangan i bakar.

Koren ove jednogodišnje biljke prodire u zemljište i do jednog metra dubine, što mu omogućava da crpi vodu iz dubljih slojeva zemlje, pa je otporniji i na sušu.

Idealni uslovi za gajenje patlidžana su u oblastima gde 5 meseci nema mraza, a bar tri meseca prosečna temperatura iznosi oko 20 stepeni. Optimalna temperatura za rast je između 18 i 23 stepena.

Seme najbrže niče kada je dnevna temperatura oko 29 stepeni, a minimalna temperatura klijanja je 13 stepeni.

Rasađivanje patlidžana se izvodi kada se dnevne temperature kreću od 18 do 21 stepena. Donja i gornja temperaturna granica rasta iznose 8 odnosno 36 stepeni.

 

Kruškasti oblik ploda hibrida patlidžana - © Holland Angro

Nakon proizvodnje i pikiranja rasada pristupa se setvi. Hibridi patlidžana daju veće prinose za 30 do 40%, a naročito su se bolje pokazali u ranim berbama.

Svaka ozbiljnija proizvodnja iziskuje određena ulaganja i zato se biraju hibridi koji će dobrim i stabilnim prinosom doprineti da se povrati uloženo.

Kompanija Holland Angro iz svoje bogate ponude izdvaja semena dva hibrida patlidžana uz pomoć kojih ćete ostvariti maksimalne prinose.  

Hibrid patlidžana ARAGON F1

Reč je o ranom hibridu koji dospeva za 65 dana od rasađivanja, a svrstava se u vodeće hibride kada se govori o selekciji hibrida patlidžana u Evropi. Može se koristiti za proizvodnju u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom polju. Visina biljke kreće se u opsegu od 60 do 70 cm. Plodovi patlidžana Aragon F1 su sjajni, kruškastog oblika i tamnoljubičaste boje. Sa ovim hibridom patlidžana očekujte visoke prinose, jer jedna biljka daje od 10 do 15 plodova, dužine 20-30 cm i težine oko 1 kg. Hibrid Aragon F1 odlično podnosi visoke temperature i nastavlja sa zametanjem.

Presek ploda patlidžana Aragon F1 - © Holland Angro

Hibrid patlidžana TUDELA F1

Tudela F1 je rani hibrid, idealan za plasteničku i proizvodnju na otvorenom polju, a vegetacija traje 75 dana. Radi se o veoma otpornoj biljci koja dobro podnosi niže temperature. Plod je okrugao, intenzivne tamnoljubičaste boje i težine od 0,8 do 1 kilograma. Važno je reći da ima dosta mekog mesa, bele je boje, izuzetnog ukusa i ne sadrži seme.

Hibrid patlidžana Tudela F1 - © Holland Angro