Izaberite stranicu

Kelj i kelj pupčar pripadaju porodici kupusnjača, a od svog „rođaka“ kupusa razlikuju se po tome što odlično podnose niže temperature i sadrže znatno veću količinu hranjivih materija.

Rod hibrida Bright - © Holland Angro

Kelj pupčar

Pored zvaničnog naziva, kelj pupčar poznat je i kao briselski kupus ili prokelj. Od drugih varijeteta kupusa razlikuje se po tome što formira visoku i jaku stabljiku koja može dostići visinu i do jednog metra. Reč je o veoma otpornoj biljci, pa nije čest slučaj da ga na njivi prekrije sneg. Plodovi ove povrtarske kulture najbolji su za konzumiranje nakon prve slane, jer su tada znatno ukusniji.

U odnosu na kupus ima veću hranjivu vrednost i sadrži oko 85% vode. Sadrži 4,3% belančevina, a stručnjaci navode da je njihov kvalitet približan onim iz mesa, mleka i jaja.

Koju vrstu zelene salate izabrati za letnju proizvodnju

Bogat je vitaminima A, B i C, ali i kalijumom, fosforom, kalcijumom, sumporom, gvožđem, bakrom i mnogim drugim.

Najčešće se gaji iz rasada i veoma je važan u plodoredu, pa ga iskusni proizvođači sade nakon skidanja ranih povrtarskih kultura.

Hibridi karfiola za uspešne povrtare

Rod hibrida Briliant - © Holland Angro

Kompanija Holland Angro, iz svoje bogate ponude semena, izdvaja dva hibrida kelja pupčara, uz koje je visok prinos zagarantovan.

Hibrid kelja pupčara BRILLIANT F1

Reč je o dobro poznatom Hazerinom hibridu kelja pupčara  za berbu tokom jeseniVegetacija traje oko 130 dana, a biljka je srednje visine, dok su glavičice krupne, tamnozelene boje.

Pomenuti hibrid otporan je na poleganje i prorastanje, a tolerantan na rđu i pepelnicu.

Kvalitetno seme patlidžana preduslov za dobru berbu

Hibrid kelja pupčara Briliant- © Holland Angro

Hibrid kelja pupčara BRIGHT F1

Bright F1 je srednje kasni hibrid kelja pupčara, vegetacije 140-160 dana. Glavičice su zbijene, tamnozelene boje i dobro podnosi dugo čuvanje.

Na berbu stiže  krajem jeseni i bere se tokom cele zime. Dobro podnosi niske temperature pa je odličan izbor za berbu na otvorenom polju i tokom zimskih meseci.

Otpornost paradajza na bolesti veoma bitna za dobru zaradu

Hibrid kelja pupčara Bright - © Holland Angro

Kelj

Jedna od specifičnosti ove povrtarske kulture jeste naboranost lista. Za razliku od kupusa, nije pogodan za kiseljenje. U kulinarstvu se često koristi za pripremu variva.

Proizvodnja kelja veoma je slična kupusu, ali se razlikuju u načinu berbe. Kupus beremo kada glavice očvrsnu, dok se kelj bere kada formira glavicu. Glavice su mekane, otporan je na zimu, a na polju može ostati do kraja jeseni.

Kelj Serpentine - © Holland Angro

Listovi kelja bogati su vitaminima, mineralima i hlorofilom, a što je najvažnije, ostaju sveži tokom cele zime.

Kompanija Holland Angro iz svog bogatog asortimana izdvojila je hibrid kelja SERPENTINE F1, čiji su plodovi težine od 1,5 do 2 kilograma.

Kelj Serpentine - © Holland Angro

Hibrid kelja SERPENTINE F1

Hibrid Serpentine F1 je rani hibrid kompanije Hazera, čija vegetacija traje oko 90 dana. Formira veoma atraktivne, svetlozelene glavice. Kocen je kratak, a glavice su težine od 1,5 do 2 kilograma. Govorimo o veoma uniformnom hibridu koji je umereno otporan na bakterioznu plamenjaču (Xanthomonas campestris pv. campestris)